Olykor szembetalálkozhatunk azzal a kérdéssel, hogy vajon mikor számítunk jó szülőnek? Azonban véleményem szerint nem igazán lehet ezt ennyire könnyen meghatározni. De ha már azt kérdezzük önmagunktól, hogy mi mitől érezzük magunkat sikeresnek a szülői létünkben, arra talán már többen tudnak válaszolni. Íme, 3 jellemző, amelyek egyenként is fontosak, azonban ha szülők vagyunk, akkor plusz értelmet is nyernek:

Magabiztosság 

Az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, amelyet lehet növelni, és sajnos csökkenteni is. Sokszor hallani olyan történetet, hogy a gyermek megérkezése előtt a szülők nem igazán voltak magabiztosak, azonban a baba megérkezés után igazi anya/apa tigrisek lettek. Egyszerűen a gyermek születése kihozta a mindig is bennük lévő erős, magabiztos alapokat.

Észrevetted már, hogy, ha te bizonytalan vagy, akkor a gyermeked is azzá válik? Hisz tükröt tartanak nekünk! Tudom, ezzel még mindig sokan nem értenek egyet, de akármerre nézek, azt látom, hogy a gyerekek másolják minden mozzanatunkat. Így, ha egy adott szituációban kibillensz és szertefoszlik a magabiztosságod, akkor gondolj arra, hogy ezt bizony most a gyerkőcöd is észrevette, és hasonló helyzetben, ő is ekképpen fog reagálni, ahogyan most te.   

Véleményem szerint azonban igen is fontos lenne, hogy a szülői feladatokba már megfelelő magabiztossággal vágjunk bele, azonban ez sok mindentől függ. Többek között attól, hogy milyen mintákat hoztunk otthonról, mit láttunk a saját szüleinknél, és hogy az évek alatt milyen hitrendszert tettünk a magunkévá.  

Tudatosság

A másik szintén igen fontos tényező a tudatosság. Hányszor, de hányszor hallottunk már azt, hogy ma, tudatosság nélkül szinte nem is lehet élni, nemhogy gyereket nevelni?! Ugyanis, ha tisztában vagyunk azzal, hogy számunka mely érték fontos, vagy követendő, akkor ennek a szellemében képesek vagyunk átadni a gyermekünk számára azt. 

Akadnak olyan szülők azonban, akik a gyermekük egész életét előre eltervezve, tudatosan irányítják őket abba az irányba, amely véleményük szerint a leginkább megfelelő lesz. De persze olyanok is vannak, akik ezzel egyáltalán nem értenek egyet.

A szülők esetében tudatosnak lenni annyit jelenti számomra, hogy megtanultad a dolgokhoz való hozzáállásodat irányítani, illetve figyelsz arra, mi történik veled és a gyermekeddel, és ennek megfelelően léped meg a következő, általad jónak vélt lépéseket. Nyilván az ösztöneink is a felszínre kerülnek, de persze, ha már tudatosságról beszélünk, akkor arra is képes leszel odafigyelni, hogy a hirtelen hév ne vigyen el egy másik irányba.

Nem azt mondom, hogy a tudatos ember mindig minden helyzetben tökéletesen cselekszik. Sőt! Mivel a saját hibáinkból tanuljuk a legtöbbet, ezért a felismeréssel már többet tettünk önmagunkért és a tudatosságunkért egyaránt.  

Egy híres szociológust idézve: “Velem sincs minden rendben, veled sincs minden rendben és ez így van rendben!”.

Kreativitás

A saját életemben is azt érzékelem, hogy a gyermekek elbűvöléséhez, vagy akár egy hisztiből való kizökkentéshez mennyi, de mennyi kreativitás szükséges. 

Tapasztalatom szerint azok, akik nem képesek felvenni a ritmust és esetenként nem állnak elő meghökkentő megoldásokkal, idővel elvesztik a türelmüket, belefásulnak a saját maguk által kialakított monotonitásba.

De persze egy átlagos étkezésnél is olykor csodákra képes a vicces gyermeki oldalunk megcsillogtatása. Például, ha salátából csinálunk a kenyér bábunak hajat, vagy épp ugyanezt tesszük a virslivel és mustár csíkokkal.

Tudom, tudom, most jönnek azok, akik szerint az étel nem játék. Való igaz, hogy nem az, de ha egy gyermeket ezzel rá lehet venni az étkezésre és nem kell róni a szokásos köröket, hogy vacsorázzon, akkor máris jobban érezzük magunkat, és a gyerkőcnek is egy élménnyé tud válni az étkezés. 

Akárhogy is gondoljuk, hogy mitől lesz sikeres egy szülő, a lényeg még mindig egy! A gyermekünknek egy gyermekkora van, amelyet olyanná teszünk, amilyenek mi magunk vagyunk, hiszen nem tudunk kibújni teljesen a saját bőrünkből.

Szeretettel: Kovács Edina, Babarózsa

Amennyiben tetszett a fenti írás, úgy csatlakozz a Facebook csoporthoz.

Ha pedig bármilyen kérdésed lenne, írj bátran nekem: dedina.kovacs@gmail.com  

képek forrása: pinterest