Jupcycle – Julia’s upcycle room

Mi is az a Jupcycle?

Egy életforma, egy küldetés vagy épp egy mankó, amire mindig lehet támaszkodni? Számomra egyszerre mind a három…

Maga a hulladékcsökkentés, mint életforma célul tűzi ki az egyszer használatos eszközök elhagyását. Ezen túl egy olyan küldetés talált rám, melyben szeretném az emberek figyelmét felhívni a ruhaipar okozta környezeti terhelés mérséklésére és ezáltal arra, hogy az egyes már nem használatos ruhadarabokból, varrási maradékokból igenis létre lehet hozni valami csodálatos újat. Mi a legjobb az egészben? Hogy mindig van mihez nyúlni, hiszen ezek az alapanyagok mind-mind megtalálhatók az otthonainkban, már csak idő kellene mindenkinek a megvalósításhoz. 😉 De vegyük csak sorra az egészet…

Bencsik-Horváth Júlia vagyok közgazdász, elhivatott multis munkatárs, két szuper gyermek édesanyja és egy textil újrahasznosítást a zászlajára kitűző álom folyamatos megvalósítója.

Az egykor jobb sorsot élt ruhákat, textil maradékokat alakítom át úgy, hogy abból funkcióval bíró újat alkotok. A folyamat mindig egyszerű. Adott egy gyermek és a vele járó érdeklődési kör: traktor, vonat, betonkeverő, de a királylányok és póni lovak világa is beköszöntött már a varró sarkamba. Ezután következik az igény: egyszerűen csak szeretnénk a fantázia világában szárnyalni vagy titkon arra vágyunk, hogy játszva, matatva tanulja meg az öltözködés rejtelmeit az a pici kéz? Itt lép a képbe a kívül-belül újrahasznosult Matató párna, melyen egyszerre jelenik meg a mese világa és a gyermekek tanulási vágya, hiszen ki ne ismerné azt a mondatot, hogy “Én egyedül!”.

A közös élmény átélésén túl az emlékek megőrzése is éppúgy része a hétköznapjaimnak. Szívemnek kedves feladatok ezek, hiszen sokan fordulnak hozzám egy-egy személyes ruhadarabbal, amit nem szeretnének jelen formájában tovább tárolni. Ilyen módon született már Emlék takaró gyerekkori ruhákból, de a céges póló és a kiszolgált body is kitűnő alapnak bizonyult a műanyag zacskót helyettesítő Bevásárló zsák funkciójában.

A felsorolás nem ér itt számomra véget: új(rahasznosító) munkálatokba kezdtem, nem is kicsi vállalással: a gyermekekhez szeretném közelebb hozni a pazarlás mentesebb életet, melyben az első használati eszköz nem az, amit újként megveszel, hanem, az amit otthonodban lelsz, esetleg újra gondolsz.

Újrahasznosító Kreatív Foglalkozásaimat 1-1.5 éves kortól ajánlom azoknak a szülőknek és gyermekeiknek, akik játékos formában szeretnék átadni a környezettudatos életmód gondolatát.

Gyertek, tapasztaljuk meg együtt az újrahasznosítás határtalanságát! Üdvözlettel: Bencsik Horváth Júlia Honlap: www.jupcycle.hu Foglalkozás információ: http://www.jupcycle.hu/foglalkozasaim/ Facebook oldal: https://www.facebook.com/juliasupcycleroom/ Instagram: https://www.instagram.com/jupcycle/